Tuesday, June 12, 2012

Bókaspjall - Bokprat


Hej, alla bokälskare!

Här kommer lite funderingar runt Rucola projectet och mina erfarenheter... - Vad tycker ni?

Vänliga hälsningar från Akureyri :-)

Nanna Lind
.................


      Deltagande i sociala medier är ett måste och kan underlätta kommunikation och bygga relationer med olika målgrupper.  Att stå helt utanför sociala medier är inget bra alternativ för oss i dagens läge.

Vikten av att synas på nätet är stor. Alla ”googlar” för att söka information och i dagens samhälle blir internet en viktigare del av människors vardag. Vi vill gärna ha en virtuell mötesplattform för våra kunder, både de som är användare av Facebook och andra.

Syftet var i början att göra en sida med boktips för att få våra användare/kunder att bli mer bekväma med olika sociala medier och att använda bibliotekens forum på nätet. De virtuella möjligheterna är många och folk väntar sig att det finns internetbaserade tjänster. I dag ser det ut som att Facebook föredras framför andra virtuella mötesplatser. Alla som hänger på Facebook vet hur man navigerar sidan skal kunna uppmuntra interaktion mellan biblioteket och användarna. Bäst vore om alla skulle medverka med att fylla på sidan med egna bilder och kommentarer. Något som inte har blivit av... – Varför...? Finns det kanske för mycket av samma sak ...? Möjligen har för många satsat på samma idee...?

Projekt Bokprat har ändrats sedan NL tog över de från Hjalti i oktober 2011.
Hjalti hade gjort några korta videoinslag om böcker men NL ville prova med lite kortare texter och photografier. Ett kort sitat från boken tillsammans med photo som visar hur boken ser ut och det som står på baksidan om boken. Med sitat ville NL se om folk nappade på att gissa från vilken bok det var men det visade sig inte ha någon större framgång. Visserligen fick vi några likes och commentarer men till slut blev det sitat och bilder samtidigt på sidan. Om det fanns information på nätet om boken och förattaren blev det länkar dit ochså. Böckerna är alla sorters, men för det mästa är det lite äldre böcker som har fått mest uppmerksamhet (de senaste finns ju överallt i bokhandeln och media...)

Det finns många som bevakar litteratur på nätet med författarintervjuer, dagliga recensioner, krönikor, bokloggar och debatt. Syftet med att göra en sida med boktips och information var bland annat att få folk att vara aktiva användare av sociala medier och att bibliotekets sortiment var synligt på nätet. Drömmen skulle vara att få igång samtal om böcker och att alla ska kunna medverka med att fylla på sidan med tips, bilder och kommentarer på facebook. På facebook kan man se traffik men ändå vet man inte riktigt om budskapet når ut... – En sak vi märkte var att de böcker som vi hade som veckans bok, lånades ut mer än vanligt, vilket er väldigt positivt

Frågan om samlade krafter... - är alla som vill uppmuntra läsande för utspridda eller om de kanske kan vara en fördel med alla som har kontakt med sina kunder och kredser. Island har ju en ganska liten befolkning och alla bokälskare följer mer eller mindre alla sidor som på ett eller annat sätt handlar om böcker och litteratur... – Har vi något att lägga till...?

När det gäller korta filminslag om böcker hade NL en idee om att prata med folk om böcker, spela in det och visa på facebook. Den ideen förverkligades aldrig tyvärr, mest beroende på tidsbrist.
NL experimentarade lite med olika program eller media, t.ex. camtacia – slideshow om en författare – prezi  - en annan form av slideshow – tumblr m.m.
På sätt och vis kändes det som att det var lite för krångligt – att använda två eller flera medier för att presentera en bok eller en författare. Enklast och kanske effektivast skulle vara att spela inn direkt på facebook någon sorts intervju eller presentation – max tre minuter – aktuellt, levande och direct – Nackdelen är att NL inte har den sortens dator på jobbet... (bärbar, med camera och nätkoppling)
)
Vi undrar om inte det skulle passa bättre med att ha bokprat som en del av bibliotekets facebooksida i stället för att ha den separat. Samlad trafik skulle vara bättre för biblioteket. Facebook likasom annan socialmedia/samhällsmedia funkerar som instant info – dagens status är utdaterad så fort den publiceras. Därför, kanske en gång i veckan, regelbundet på samma dag och samma tidspunkt? Skulle vi publicera något om någon bok ur vårt sortiment, kan vara recention, uttdrag, funderingar runt författaren etc. Men att en bokprat status duker upp regelbundet - Vi behöver vara konsekvent!

Sedan vore det bra att länka den till våran hemsida för att hemsidan är nu den stabila median... - Hemsidan fungerar som en ren informationssida som uppdateras några gånger om i veckan, med tämligen statisk information,  plus nyheter som gör att hemsidan blir levande. Där slipper vi annoncer och har full kontroll över allt som visas på sidan. Trafiksiffror är viktiga och därför är det bättre med både en något stabil hemsida och en facebook sida.

Om vi vill hamna i Google sök är det säkrast att finnas över allt för att det är många som inte finns på Facebook. Kontakten med kunderna som Facebook erbjuder är direkt medan den traditionella hemsidan erbjuder mera av en envägskommunikation.
Det finns  större möjligheter att nå alla målgrupper om man finns överallt, ochså utanför Facebooks slutna värld. 

No comments:

Post a Comment